John Groen is geboren op 21 februari 1950 in Den Haag.

Rond zijn 16e jaar is hij begonnen met drummen, eerst in de band Wild Cherry, die regelmatig speelde in de oude Marathon (eigenlijk behorende bij de rolschaatsbaan op de Savornin Lohmanlaan.) Later, toen Wild Cherry ophield te bestaan, werd John drummer bij Lava. Toen ook deze band na een paar jaar stopte, hield hij het voor gezien.
Via Henk Brautigam kwam hij korte tijd later, het zal 1976 zijn geweest, in contact met diens broer Ronald, sologitarist van Plackband, die vertelde, dat ze een P.A.-installatie hadden gekocht met een mengtafel en op zoek waren naar een geluidstechnicus, die tijdens optredens de sound wilde regelen.
Dat leek John wel wat, weer eens wat anders dan drummen en omdat hij ook best technisch is kon hij onverwachte technische mankementen vaak ter plekke verhelpen. Je kon hem regelmatig tijdens optredens, met een soldeerbout tussen zijn tanden en een rol tape over het podium zien kruipen (vandaar ook de naam Plackband). De symfonische muziekstijl paste goed bij zijn voorkeur voor bands als Yes en Genesis. Om die gigantische P.A.-installatie en die grote mengtafel te vervoeren, was een gewoon busje echt niet meer toereikend. Dus werd er een vrachtwagen gekocht. Volgende probleem: Wie heeft er een groot rijbewijs? Niemand! Dus dat is John toen gaan halen, zodat hij naast geluidsman ook de chauffeur van Plackband werd. Toen de band uit elkaar ging, richtte hij samen met Tom v.d. Meulen de studio Sound Design op. Al bestond Plackband dan niet meer, in de loop der jaren waren er tussen de bandleden hechte vriendschappen ontstaan, dus de contacten bleven! Op een gegeven moment begon het toch weer te kriebelen en de reŁnie was daar! John houdt zich in algemene zin bezig met de sound (monitormix), technische zaken betreffende het geluid en de belichting, etc. Samen met Dammes (geluid) en Rene (licht) vormt hij een dreamteam